
Wat als ondernemen niet alleen ging om geld verdienen, maar ook om iets doen waar je elke dag energie van krijgt en al je creativiteit in kwijt kan?
Olivier Speckmann laat zien dat het kan.
In een wereld waarin jong ondernemerschap steeds belangrijker wordt, is het verfrissend om een student te ontmoeten die ondernemen ziet als een manier om niet alleen zichzelf, maar ook zijn omgeving vooruit te helpen. Maak kennis met Olivier Speckmann: 21 jaar, derdejaars Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en een echte pionier op het gebied van creatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Geen doorsnee student
Olivier is geen doorsnee student. Met een scherpe blik op het bedrijfsleven en een diepe drang om maatschappelijke impact te maken, bewandelt hij zijn eigen pad. Zijn studie Bedrijfskunde vormt de basis, maar zijn visie en mindset brengen hem verder dan het standaard leertraject.
"Mijn naam is Olivier Speckmann, ik ben 21 jaar oud en momenteel derdejaars Bedrijfskunde student aan de Hogeschool Rotterdam. In de afgelopen jaren heb ik ontdekt waar mijn passie ligt: het snijvlak tussen creativiteit, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Niet alleen het bedrijfsleven interesseert mij, maar vooral de vraag hoe we daarin ruimte kunnen creëren voor vernieuwing en persoonlijke aandacht, zonder het financiële aspect uit het oog te verliezen."
Sinds vorig jaar is Olivier ook medeverantwoordelijk voor de content van de Hogeschool Rotterdam. Hierbij focust hij zicht vooral op content voor RBS (Rotterdam Business School). Hij doet het echt super goed, wij hebben hem al meerdere keren voorbij zien komen. Een mooi voorbeeld van hoe je tijdens je studie goed nog verder kan komen, door middel van een ondernemende houding en wat vaker JA te zeggen tegen kansen.
Creativiteit als kern van ondernemerschap
Een van de meest inspirerende aspecten van Olivier’s verhaal is hoe hij creativiteit centraal stelt in zijn ondernemerschap. Met zijn side hustle in tweedehands kleding heeft hij niet alleen een extra bron van inkomsten, maar vooral een stukje extra vrijheid.
"Wat mij drijft, is een creatieve kijk op het bedrijfsleven. Ik geloof in de kracht van verbeelding, van experimenteren en van proberen zonder de angst om te falen. Al een aantal jaar heb ik een succesvolle ‘side hustle’ in tweedehands kleding. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een kans waarmee ik via mijn passie een tweede inkomen kon genereren."
Het bijzondere aan deze onderneming is volgens Olivier dat hij er niet afhankelijk van is.
"Dat geeft me de vrijheid om risico’s te nemen, zonder dat deze grote impact hebben. Het laat zien dat ondernemen niet altijd draait om maximale winst, maar juist ook om persoonlijke ontwikkeling en het plezier dat je eruit haalt. Naar mijn mening ligt de kracht in klein beginnen, en van daaruit de mogelijkheden zien om stappen te zetten wanneer daar behoefte aan is."
Zijn aanpak laat zien hoe belangrijk het is om niet afhankelijk te zijn van één succesformule.
Door klein te beginnen creëert Olivier ruimte om te groeien op zijn eigen tempo en dat zonder concessies te doen aan zijn waarden.
Leren door te doen en soms te falen
Olivier gelooft sterk in het leerproces van ondernemerschap. Fouten maken hoort erbij, en zijn visie daarop is verfrissend en motiverend: "Door de jaren heen heb ik geleerd dat er niet één juiste weg is naar succes. Mijn overtuiging is simpel: er leiden meerdere wegen naar Rome. En die wegen zijn vaak allesbehalve recht. Iedereen komt op een punt waarop hij of zij lastige keuzes moet maken. Iedereen maakt fouten en dat is logisch. Sterker nog, die ‘fouten’ zijn lessen die je als persoon laten groeien. Ze maken je bewuster van wie je bent en wat je wilt."
Voor veel jonge ondernemers en studenten is dit een waardevolle les. Niet alles hoeft in één keer perfect te zijn, zolang je maar blijft leren, reflecteren en opnieuw probeert.
Een boodschap voor jonge ondernemers
Wat wil Olivier meegeven aan jongeren die ook willen ondernemen? Zijn antwoord is duidelijk:
"De grootste kans in het leven is stoppen met vergelijken. Het gras is altijd groener aan de overkant, en het vergelijken met anderen is jouw grootste belemmering in het worden van jouw potentieel."
Dat is precies de reden waarom zijn verhaal inspireert. Olivier zet in op eigen kracht, intrinsieke motivatie en maatschappelijke betrokkenheid, kwaliteiten die essentieel zijn voor duurzaam ondernemerschap.
De toekomst vol vertrouwen tegemoet
Bij FSE hebben we er alle vertrouwen in dat Olivier mooie stappen gaat zetten, tijdens én na zijn studie Bedrijfskunde. Zijn vermogen om creativiteit, ondernemerschap en maatschappelijke waarde samen te brengen is bijzonder. Het is prachtig om te zien dat hij gelooft in vrijheid, in klein beginnen en in het nemen van risico’s zonder afhankelijkheid.
Met zijn open blik, reflectieve vermogen en vernieuwende aanpak is Olivier een voorbeeld voor jonge ondernemers in heel Nederland. Zijn verhaal laat zien dat impact maken minstens zo belangrijk is als winst maken – en dat succes begint bij doen waar je energie van krijgt.
Wil jij ook leren van jonge ondernemers zoals Olivier? Sluit je dan nu aan bij de community van FSE en ontdek hoe jij jouw eigen pad kunt bewandelen.
Reactie plaatsen
Reacties